Tavoitteena hyvinvointielämäntapa – miten siihen pääsee?

12.8.2020

– Elämäntaparemontin lähestymistapa on usein väärä ja sellainen, ettei sillä ole mahdollisuuttakaan onnistua, aloittaa Joni Jaakkola, joka luennoi aiheesta onnistuneen elämäntapamuutoksen tekeminen. 

– Ihmiset kyllä tietävät, mitä pitäisi tehdä, mutta käytännön toteutus uupuu. 

Käytännössä tämä väärä tapa tarkoittaa useimmiten sitä, että yritetään tehdä liian paljon muutoksia liian nopeasti. 

– Yritetään yhdessä yössä hypätä kilpaurheilijan elämäntyyliin ja muuttaa liikaa kerralla, Jaakkola tiivistää ja luettelee tyypilliset muutoskohteet syömisen, palautumisen ja ravinnon. 

Moni lisää höyryä koneeseen, vaikka muutos pitäisi aloittaa palautumisesta. 

Toinen kompastuskivi on detaljeihin keskittyminen. On jokseenkin se ja sama, syökö aterialla viisi vai kuusi perunaa tai vaihtaako perunan bataattiin, jos muistaa nukkua vain viisi tuntia yössä. 

– Siinä kohtaa niillä asioilla ei ole vielä mitään merkitystä, Jaakkola kuittaa grammat ja muut yksityiskohdat. 

Se, mitä pitäisi tehdä, liikkuu paljon yleisemmällä tasolla. 

Ykkösenä valmentajan listalla on unirytmin kuntoon laittaminen, sillä vasta virkeänä jaksaa tehdä pitkällä jänteellä mitään. Jopa niin, että jos uni on pielessä, pysyvä elämäntaparemontti on erittäin vaikea saada maaliin. 

Liikkuminen pitää aloittaa maltillisesti ja ottaa huomioon lähtötaso – siinäkin, että 25-vuotiaana toiminut systeemi ei välttämättä ole enää ajan tasalla 45-vuotiaana. 

– Aktiivisuudesta noin 70 prosenttia on kuitenkin arkiaktiivisuutta, Jaakkola muistuttaa. 

– Kaksi kertaa viikossa salilla käyvä voi olla passiivisempi, kuin pari tunnin lenkkiä päivässä koiran kanssa tekevä mummu, hän vertaa. 

Buusti360 – webinaarisarja starttaa lokakuussa ja Jonin ajatuksia pääset kuulemaan lisää viikolla 48. Lisätietoja saat Ota yhteyttä – lomakkeen kautta tai suoraan Info-sivuilta löytyvien alueyhteystietojen avulla.

Helsinkiläinen Joni Jaakkola on entinen diplomi-insinööri, joka kymmenen vuotta sitten teki harrastuksestaan ammatin ja perusti vaimonsa Kaisa Jaakkolan kanssa hyvinvointialan yrityksen nimeltään Optimal Performance. 

Luennossaan Jaakkola herättelee pohtimaan aihetta sekä tarjoaa siihen konkreettisia työkaluja.