Oppeja henkilöstöliikunnan epäonnistumisista
7.4.2025
Henkilöstöliikuntaa pidetään pääsääntöisesti erittäin myönteisenä ja kustannustehokkaana osana työkyvyn kehittämistä. Onnistuneesti toteutettu henkilöstöliikunta lisää yhteisöllisyyttä ja vahvistaa sitoutumista työyhteisöön. Aina toteutus ei kuitenkaan onnistu toivotulla tavalla. Millä tavoin yleisimmät sudenkuopat voidaan välttää?
Lajikokeiluryhmä on juuri käynnistymässä. Ohjaaja on paikalla, mutta osallistujia ei näy. Lopulta paikalle saapuu kaksi eksyksissä ollutta osallistujaa. Suunniteltu ryhmätunti muuntuu henkilökohtaiseksi opastukseksi. Osallistujat ovat tyytyväisiä saamaansa tukeen, mutta toiminta päätetään pian lopettaa kannattamattomana.

Työhyvinvointi alkaa työjärjestelyistä
Henkilöstöliikunta luetaan nykyään lähes poikkeuksetta osaksi työhyvinvoinnin ja työkyvyn edistämistä, joka kytkeytyy henkilöstösuunnitteluun. Liikkumisen rooli osana näitä kokonaisuuksia on muuttunut, ja hyvinvoinnin ymmärretään koostuvan useista tekijöistä. Suurimpia esteitä henkilöstöliikunnan toteutumiselle ovat kuitenkin usein työn tekemisen perusedellytyksissä piilevät ongelmat; jos johtamiskäytännöt, työnkuvat tai tavoitteiden asettelu ovat epäselviä, voi henkilöstöliikunta muuttua päälleliimatuksi paikkailuksi.
Eräässä organisaatiossa työtyytyväisyyskysely paljasti merkittäviä puutteita. Vastauksena päätettiin panostaa henkilöstön hyvinvointiin lisäämällä merkittävästi virike-edun määrää. Myöhemmässä tarkastelussa edun käyttöaste oli hyvä ja edun käyttäjät olivat itse etuun tyytyväisiä, mutta työhyvinvoinnin kokemus ei muuttunut.
Kohdentamalla tuloksia
Toisinaan unohtuu, että työntekijät ovat myös kuluttajia. Heillä on korkeat odotukset palveluiden laadusta ja henkilökohtaisuudesta. Nykyään useissa työyhteisöissä vahvasti sisäistetty tasa-arvoperiaate voi kääntyä tarkoitustaan vastaan; päädytään tarjoamaan "kaikkea kaikille" eli "ei mitään kenellekään". Vaikuttavimmiksi ovat toistuvasti osoittautuneet laajempien kokonaisuuksien tueksi kehitetyt palvelut, jotka on kohdennettu rajatuille kohderyhmille, esimerkiksi kuntotason tai elämäntilanteen mukaan. Viestinnällä ja kannustimilla on ratkaiseva rooli, kuten myös kaikille suunnattujen palvelujen lähestyttävyydellä. Etenkin liika kilpailullisuus liian laajassa joukossa ei kannusta aloittelijoita.
Työyhteisössä toteutettiin digitaalinen kampanja, jossa aktiivisimmat liikkujat palkittiin. Osallistujajoukko jäi kuitenkin pieneksi, koostuen lähinnä jo ennestään liikunnallisista työntekijöistä - niistä, jotka tiesivät pärjäävänsä.
Vuosittaiseen valtakunnalliseen pyöräilyn Kilometrikisaan osallistunut työyhteisö pettyi osallistujalukuihin; olihan tarjolla kuitenkin arvokkaita pyöräilyaiheisia palkintoja eniten polkeville.
Suunnittelu osaksi arkea
Kun työn tekemisen perusedellytykset ovat kunnossa, voidaan siirtyä henkilöstöliikunnan suunnitteluun strategisella ja vuositasolla. Toimenpiteitä voidaan valita sekä koko henkilöstölle ja kohderyhmittäin. Henkilöstöliikuntaa voidaan myös kehittää rinnan muiden käytänteiden kanssa. Tässä apuna toimii Suomen aktiivisin työpaikka -työkalu, jonka avulla voidaan kartoittaa nykytila ja tunnistaa kehittämiskohteet sekä seurata edistymistä.
Olemme vuosien varrella tukeneet kymmeniä työyhteisöjä henkilöstöliikunnan kehittämisessä. Asiantuntijamme auttavat taklaamaan yllä mainittuja haasteita kokemuksella ja käytännönläheisellä otteella.
Ota yhteyttä oman alueesi asiantuntijaan, kun henkilöstöliikunnan kehittäminen on ajankohtaista.
Teksti: Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry