Neljän vuodenajan vaikutus työikäisten liikkumiseen

11.10.2024

On jälleen syksyn aika. Hämärää ja koleaa. Vaikuttaako syksyn tulo ja ylipäätänsä vuodenaikojen vaihtelut työikäisten liikkumiseen?

Tutkittua tietoa ei nopealla katsauksella aiheeseen löytynyt, mutta jos katsoo suomalaisten suosituimpien liikuntamuotojen listaa, ei vuodenaikojen vaihtelun tulisi vaikuttaa paljoa liikunnan mahdollisuuksiin.

UKK-instituutti laatii suomalaisten liikuntatottumuksia kuvaavan Liikuntaraportin, jonka mukaan työikäisten naisten ja miesten suosituimpien liikuntamuotojen ykkösenä on kävely, toisella sijalla kuntosali, miesten pronssille kiilaa pallopelit ja naisilla juoksu/hölkkä. Pyöräily on sekä naisilla että miehillä neljänneksi suosituin liikuntamuoto, jonka jälkeen naiset liikkuvat viidenneksi suosituimpana ohjatuissa ryhmissä ja miesten viidennelle sijalle listataan hiihto. Näistä lajeista hiihtoa lukuun ottamatta vuodenajalla ei ole merkitystä, vaikkakin tekolumenlatujen ja hiihtoputkien myötä myös hiihtokaudet ovat pidentyneet ja kuntosaleillekin on alkanut ilmestyä hiihtoa mukailevia hiihtoergolaitteita. Pyöräilyä harrastetaan jo melko hyvin ympäri vuoden (kiitos sähköpyörien ja työsuhdepyörien) ja pyörien talvivarustelu alkaakin olla urheilukaupoissa näkyvästi esillä.

Neljä vuodenaikaa on rikkaus

Neljä vuodenaikaa on mielestäni ehdoton rikkaus, joka tarjoaa meille mahdollisuuden monipuoliseen liikkumiseen ja mieluisan lajin löytämiseen. Pyöräilyn voi vaihtaa syksyn tullen sauvakävelyyn ja talven tullen hiihtoon, kesän järviuinti voi vaihtua uintiin tai vesijuoksuun uimahallissa, pihatyöt mökillä ja omakotitalotontilla vaihdetaan ohjattuihin jumppiin, kahvakuulatreeneihin ja kuntosaliympäristöön. Näin sujuvaa lajien vaihtaminen ei valitettavasti kaikilla työikäisillä ole vaan jo esimerkiksi säännöllisesti kehonkoostumusmittauksissa käyneillä havaitaan vuodenaikojen vaikutus mittaustuloksiin. Myös ravitsemustottumuksissa on valoisan kesän ja pimeän syksyn sekä talven aikana eroa.

Miltä sinun vuoden kiertosi vaikuttaa? Saatko liikettä kropalle ja mielelle läpi vuoden ja saatko pidettyä ateriarytmin ja laadulliset valinnat kohtuuhyvällä tasolla ympäri vuoden? Jos vastasit molempiin kysymyksiin kyllä, voit halata itseäsi Jos jouduit pohtimaan vastaustasi ja vastasit jompaankumpaan tai molempiin ei, tee yksi valinta/päätös hyvinvointisi hyväksi syksyn ja pimeän ajan liikkumiseen. Aloita valintasi mukaan jo tänään. Älä jätä aloitusta ensi maanantaihin tai ensi kuuhun. Tai joulun jälkeen. Vaan aloita jo tänään.

Olemmeko me itse esteenä omalle liikkumisellemme?

Uskaltaisin väittää, ettei syksyn pimeys tai talven kylmyys ole suurin este liikuntamäärien vähenemiselle vaan suurimpana esteenä olemme usein me itse ja meidän tekemät arjen valinnat. Uraudumme helposti ajatukseen, että en voi harrastaa liikuntaa, kun on pimeää tai kuskaan lapsia harrastuksiin. Asun itse hiekkatien varressa ilman katuvaloja ja joudun kamppailemaan itseni kanssa, valitsenko sohvan ja kirjan lukemisen (tai somen selailun), vai lenkkeilyn otsalampun valossa pimeällä hiekkatiellä. Vaihtoehtoisesti mietin jumppaanko kahvakuulan kanssa kotona, jos ulkona liikkuminen ei ole houkuttelevaa. Valinnan teen minä itse.

Meillä on myös kolme harrastavaa lasta ja jokaisen treenikuskauksen aikana teen valinnan, jäänkö autoon katsomaan puhelimestani lempisarjaani, käynkö ruokakaupassa vai käynkö kävelylenkillä sateisesta ja kylmästä kelistä huolimatta. Jälleen minä itse teen sen valinnan.

Hyötyliikunta muuttaa muotoaan vuodenaikojen mukaan. Viimeksi tänään asiakas kertoi kehonkoostumusmittauksen yhteydessä kesän aktiivisuudesta rankametsässä, polttopuiden teossa ja nurmenleikkuussa. Lihas ei tunnista onko keho kuntosalilla vai rankametsällä, molemmat tekevät hyvää sinulle ja kunnollesi. 

Samainen asiakas mainitsi odottavansa talven tuloa, että pääsee lumitöihin, koska varsinainen liikunnanharrastaminen ei ole hänen juttunsa. Keskustelimme siinä rehellisesti, kuinka monta viikkoa vielä menee ennen lumitöiden alkamista ja miten hän saisi tässä välivaiheessa kroppaansa liikettä. Yhteistuumin sovittiin kävelylenkeistä ja kotijumpasta talven tuloa odotellessa. Näin kroppakin on valmiimpi talveen ja ensimmäiset kolan työnnöt eivät tuntuisikaan niin raskaalta.

Me liikunnan ammattilaiset voimme antaa vinkkejä, tukea ja kannustaa. Voimme perustella erilaisilla tutkimus- ja mittaustuloksilla asioita, tehdä kunto-ohjelmia ja lähteä yhdessä liikkumaan asiakkaiden kanssa. Tutkimustuloksia enemmän minä uskon ihmisläheisyyteen, arjen haasteiden taklaamiseen, ihmisten motivaatioiden herättämiseen, oivaltamiseen oman arjen mahdollisuuksista sekä ennen kaikkea ihmisten rohkaisuun. Uskon lempeyteen ja armollisuuteen. Sinä pystyt siihen. Valinnan arjen ratkaisuista teet sinä itse. Vuodenajoista riippumatta.

Kuvat ja teksti:

Tanja Tukiainen 
Fysioterapeutti, ihmisistä välittävä liikunnan ammattilainen 
Pohjois-Savon Liikunta