Marjo Matikainen-Kallström: Liikunta on täynnä mahdollisuuksia
15.9.2022
Liikkuja ja liikuntaa aloittava tarvitsee sekä kannustusta että jarruttelua.
Mitä kaikkea liikunta onkaan tuonut Marjo Matikainen-Kallströmin elämään?
Keskittymiskykyä, päättäväisyyttä, verkostoja. Hyvinvointia ja jaksamista.
Matikainen-Kallström miettii, miten liikunnallinen tausta on opettanut häntä tunnistamaan kehon toimintaa ja omia tuntemuksiaan, liittyipä se sitten itse liikkumiseen ja sen vaikutuksiin, tai vaikkapa lepoon, syömiseen tai henkiseen hyvinvointiin.
Vähän liikkuvat mutta liikuntakipinän herättämät tarvitsevat hänen mielestään kanssakulkijan, jottei innostus lähde lapasesta.
– Helposti mennään nollasta sataan, kun päätetään ruveta liikkumaan. Otetaan valtavia tavoitteita, nykyisin yrityksiä valmentava entinen huippu-urheilija tunnistaa.
– Sen sijaan pitää asettaa pieniä tavoitteita, kiertää vaikka talo. Tolkku jää helposti pois, jos kukaan ei jarruttele, hän sanoo ja peräänkuuluttaa sopivassa suhteessa sekä kannustusta että jarruttelua.
Olipa sitten aktiiviliikkuja tai tuleva aktiiviliikkuja, elämäntilanne pitää ottaa huomioon. Jos työ tai muu elämä kasaa kovaa kuormaa, pitää miettiä, mikä on siinä tilanteessa järkevä liikunnan määrä. Stressin tuomassa paineessa ihminen tarvitsee enemmän huoltavaa liikkumista kuin maratonia, Matikainen-Kallström havainnollistaa.
Mitä levon merkitykseen tulee, Matikainen-Kallströmin mieleen on omalta aktiiviurheiluajalta jäänyt hiihtäjälegenda Juha Miedon viisaus:
– Kuunnellaan, kun kunto nousee.
Marjo Matikainen-Kallström on hiihdon olympiavoittaja ja 13-kertainen arvokisamitalisti. SM-mitaleja hänellä on hiihdon lisäksi yleisurheilusta, triatlonista, tunturisuunnistuksesta ja erävaelluksesta. Hän on työskennellyt monipuolisissa työtehtävissä teollisuudesta Euroopan parlamenttiin ja eduskuntaan. Nykyisin hän toimii hallitusammattilaisena ja sertifioituna business coachina.
Matikainen-Kallströmin webinaariluento ”Liikunta on täynnä mahdollisuuksia” on vuorossa 2.11.2022. Tallenne on katsottavissa kahden viikon ajan. Lue webinaarista lisää täältä.