Liike on lääke myös mielelle

29.2.2024

Kuva: Otavamedia/Kari Hautala, 2016

Oletko kuullut sanonnan ”liike on lääke”? Usein sillä viitataan selkävaivoihin tai vaikkapa leikkauksen jälkeiseen toipumiseen. On huomattu, että paikalleen ei kannata jäädä, vaan keho hyötyy usein liikkumisesta, vaikka se olisi pienimuotoistakin.

Liike on lääkettä myös mielenterveydelle. Pitkäkestoisena masennuksen torjujana tunnetaan tieteellisissä tutkimuksissa esimerkiksi pitkäkestoinen ulkona tapahtuva kävely ja puutarhanhoito, kun taas väsyttävän, hikoiluttavan ja hengästyttävän liikunnan tiedetään vähentävän taipumusta ahdistuneisuuteen jopa parin vuorokauden ajan.

Liikunnalla on piristysruiskeen kaltainen vaikutus. Alakoulussa lapsille opetetaan nykyään, että jos matikantehtävä ei oikein ota sujuakseen, voi välillä tehdä pari kyykkyä tai kärrynpyörää, ja kokeilla sen jälkeen uudelleen. Jos ihminen istuu pitkään paikallaan, pieni liikkuminen voi piristää. Tutkimuksissa on osoitettu vaikutuksia niin tarkkaavaisuuteen, havaintokykyyn, oppimiskykyyn, luovuuteen kuin ongelmanratkaisutaitoonkin. Voisiko omaan työntekoonsa saada tehokkuutta tauottamalla työtä pienellä liikkumisella? Yhdelle ehkä sopii kärrynpyörät mutta toinen kaipaisi venyttelyä tai piipahdusta ulkona.

Ei ole kovin tehokasta, jos yrittää keskittyä työhönsä, mutta ei oikein onnistu; yrittää ratkaista työhön liittyvää ongelmaa, mutta mieleen tulvii vain muita tekemättömiä töitä; tekee työssä jatkuvasti virheitä, joiden korjaamiseen menee paljon aikaa; juuttuu etsimään tietoa ja ohjeita väärästä paikasta; unohtaa, mitä pitikään tehdä. Läpi harmaan kiven puurtaminen on kuormittavaa, mutta tehokasta se ei ole. Kun katsotaan oikeasti tehokasta, aikaansaavaa, taitavaa työntekijää, huomaa, että hän osaa tauottaa työtään ja ottaa liikkumisen avukseen keskittymistä auttaakseen. Tehokkain saattaakin olla se, joka piipahtelee ajoittain kahvihuoneessa, venyttelee välillä käytävällä ja seisoskelee hetken kahvimukeineen ulkona. 

Tehokkaita taukoja toivottaen, Minna

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Tekstin on kirjoittanut aivotutkija ja kasvatustieteen professori Minna Huotilainen, Helsingin yliopistosta. 

Minna on mukana 28.3. järjestettävässä Henkilöstöliikunnan Verkostotapaamisessa, lue lisää ja ilmoittaudu mukaan maksuttomaan tilaisuuteen!