Kun on kiire, pysähdy

15.6.2023

Työnteko vie energiaa ja vaatii palautumista. Palautumisen tarve työstä on yksilöllistä, mutta yhteistä kuitenkin on se, että jokainen meistä tarvitsee palautumista. Puhelin tai auto eivät käynnisty tyhjällä akulla ja näin käy myös ihmiselle, jos omaa palautumistaan jatkuvasti laiminlyö.

Jaksamisen ja hyvän vireystilan kannalta tärkein palautumisen ajanjakso on ehdottomasti yöuni, mutta unen aikaista palautumista voi kuitenkin edistää jo työpäivänkin aikana. Hyvin palautunut työntekijä saa enemmän aikaa työssään, tarttuu aktiivisemmin asioihin, oppii uutta ja ennen kaikkea: voi paremmin.

”Tykkään työstäni, mutta siinä on aika paljon kaikkea koko ajan.”

Työskentely varhaiskasvatuksessa on usein sekä fyysisesti että henkisesti kuormittavaa. Työssä tarvitaan luovuutta, huumoria, kärsivällisyyttä sekä jatkuvaa vuorovaikutusta, joten ei ole ihme, että hengähtämisen tarve on välillä suuri. Tähän tarpeeseen haluttiin tarjota helpotusta rovaniemeläisessä päiväkodissa, jossa Lapin Liikunta ry:n terveysliikunnan kehittäjä, Riina Jänkälä, on käynyt vuoden ajan vetämässä ohjattuja rentoutushetkiä.

”Ihana rentoutumishetki kiireisen työarjen keskellä”

Ohjatut rentoutushetket toteutettiin päiväkodin liikuntasalissa kerran kuukaudessa, keskellä työpäivää. Aikaa rentoutushetkelle varattiin 30 minuuttia ja niitä järjestettiin kaksi peräkkäin, jotta mahdollisimman moni työntekijöistä pääsisi osallistumaan.

Himmeä valaistus ja lempeä musiikki loivat liikuntasaliin rauhallisen tunnelman, ikään kuin toisen maailman, johon työntekijät pääsivät hetkeksi astumaan. Harjoituksen aikana keskityttiin hengittämiseen, rentoutumiseen sekä ihan vain pysähtymiseen. Ohjattujen rentoutushetkien kautta työntekijöille haluttiin lisäksi opettaa sellaisia harjoituksia, joita he voisivat hyödyntää myös itsenäisesti työpäivän aikana.

Jokaisen rentoutushetken jälkeen liikuntasalista lähti työntekijöitä, jotka totesivat yksimielisesti: tämä tuli niin tarpeeseen.

”Aluksi tuntui uskomattomalta, että sai luvan kanssa lähteä kesken työpäivän hetkeksi rentoutumaan!”

’Olen jo aikaisemmassa työssäni toiminut työikäisten hyvinvoinnin parissa lähes kymmenen vuotta ja huomannut, että meihin on hyvin vahvasti ’iskostunut’ ajatus siitä, että palautuminen kuuluu vain viikonloppuihin ja lomille. Monilla meistä on kuitenkin elämässä paljon kaikkea ja silloin energiaa tulisi olla käytössä myös työpäivän jälkeen. Tämän vuoksi palautumista ei kannata jättää pelkästään lomien, viikonloppujen tai edes iltojen varaan. Olennaista on palautua myös työpäivän aikana’’, toteaa Riina Jänkälä

Palautuminen työpäivän aikana voi tarkoittaa viiden minuutin happihyppelyä, kahta minuuttia, jolloin keskityt vain hengittelemään, lyhyttä taukojumppaa tai jutustelua työkaverin kanssa. Kun omaan työpäivän aikaiseen palautumiseen haluaa alkaa kiinnittää huomiota, kannattaa muistaa, että pienikin määrä palautumista hyvin yöunien lisäksi on jo hyvä asia!

Jokainen meistä voi opetella päivien parempaa rytmittämistä sekä palautumista. Tärkeintä on löytää itselle sopivin tyyli sekä muistaa, että harjoitus tekee mestarin. Mikä on ensimmäinen, jopa naurettavan pieni teko, jonka avulla voit heti tänään lisätä palautumista työpäivääsi?

Kirjoittanut: Lapin Liikunta ry:n terveysliikunnan kehittäjä, Riina Jänkälä