Kuka päättää, miten töitäsi teet?

20.8.2024

Minna Huotilainen Kuva: Arto WIikari, Otava.

Kun tulee takaisin töihin lomalta, työmatkalta tai vaikka sairaslomalta, työ voi näyttää vähän erilaiselta kuin yleensä. Juuri tuossa muutostilanteessa silmät saattavat avautua aivan uudella lailla. 

”Jaahas, taas tätä samaa istumista ja puhelinten pirinää kahdeksan tuntia päivässä, jaksankohan?” 

”Ai niin tämän hirveän hankalan jutun olin jo ehtinyt lomalla unohtaa, huh!”

Ajattelen, että meillä jokaisella on velvollisuus kehittää omaa työtämme. Kuka muu sen tekisi? Kuka esimerkiksi päättää siitä, miltä työpaikalla näyttää ja kuulostaa? Jos kaikki näyttää sekavalta sähellykseltä ja kuulostaa kakofonialta, se ei varmasti ole kenenkään etu. On tärkeää, että puutumme töissä sellaisiin asioihin, jotka turhaan kuormittavat aivojamme, eivätkä tuota mitään. Katsele siis ympärillesi ja kuuntele hetki, kun astut töihin. Kannattaisiko jotain kohentaa? Miten?

Pienen tauon, kuten loman jälkeen aivojen ”automaattiohjaus” on poissa päältä, jolloin näemme selvemmin, mitä oikeastaan tapahtuu. Voimme havainnoida tuntemuksiamme ja mielialaamme. Jos todella istut töissä koko päivän aamusta iltaan, asialle pitäisi oikeasti tehdä jotain. Mistä tauoton istuminen johtuu? Yleensä se johtuu juuri aivojen ”automaattiohjauksesta”, tavoista ja tottumuksista, jotka ovat päässeet pesiytymään meihin ja koko työyhteisöön. Ei se ole kenenkään päätös, mutta se jatkuu ja jatkuu, ellemme tee asialle jotain.

Olisiko juuri nyt hyvä hetki ajatella aivojaan ja niiden hyvinvointia? Aivot ovat kalleinta pääomaamme, joten kestävä tapa tehdä töitä on sellainen, joka pitää aivoista huolta. Tutustu aivoihisi ja muokkaa työtäsi sellaiseen suuntaan, että aivot voivat hyvin.

Syvennä ymmärrystäsi aivojen toiminnasta ja paranna keskittymiskykyäsi osallistumalla koulutussarjaamme Tue keskittymiskykyä aivoergonomialla.

Kestävään työtapaan rohkaisten, Minna

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Tekstin on kirjoittanut aivotutkija ja kasvatustieteen professori Minna Huotilainen, Helsingin yliopistosta. 

Minna on mukana 19.9. järjestettävässä Henkilöstöliikunnan Verkostotapaamisessa, lue lisää ja ilmoittaudu mukaan maksuttomaan tilaisuuteen! Tilaisuudessa esitellään koulutussarjan Tue keskittymiskykyä aivoergonomialla -tutustumisjakso.