Haave juoksun aloittamisesta on yleistä – ja toteutettavissa! Buusti360 – juoksukouluja toteutetaan ympäri Suomen.

Aurinko paistaa, hiekkatiet ovat sulamassa, linnut lauleskelevat ja kevät tuoksuu. Uskaltaisiko sitä lähteä lenkille? Ei ehkä sentään. On kuitenkin vähän painoa ja huono kunto, muut juoksevat kovempaa ja mun lenkkaritkin ovat Koiviston kaudelta.

”Pohjois-Karjalan työyhteisöjen liikunta- ja hyvinvointiprojekteja suunnitellessa ehdotan usein yhdeksi liikuntatuokioksi matalan kynnyksen opastusta juoksun aloittamiseen” Monesti johtoryhmä ja HR loksauttelee leukojaan ja haukkoo happea. ”Ei kai juoksua nyt kuitenkaan…”. Pienen taivuttelun jälkeen tämä kuitenkin joka kerta toteutetaan. Kuinka se sitten yleensä onnistuu?

Hyvin. Ihmisten ennakkoluulot juoksemisesta on usein syvällä. Juoksua kun ei juuri televisiosta näe paitsi kilpamuodossa, jossa hoikat ihmiset kiitävät radalla vimmattua vauhtia. Aloitamme kuitenkin hyvin matalalta tasolta. Vastaamme esimerkiksi kysymyksiin: Millaiset varusteet tulisi hankkia? Miten uuteen harrastukseen lähteä? Mitä juoksutekniikassa kannattaa ottaa huomioon ja millaisia vauhteja pitäisi käyttää? Me Pohjois-Karjalan liikunnassa käytämme tapaa, jossa projekteihin kuuluu viimeisenä kertana ns. toiveuusinta tai jatkotunti. Yli puolet kerroista tuo on ollut juoksun aloituksen uusinta tai lisäopastus.

Työyhteisöjen juoksuopastuksissa on muutamakin hyvä puoli: Jo ennestään juoksevat ovat usein niistä kiinnostuneet. Paljon tulee kuitenkin sellaisia mukaan, jotka ovat jo kauan haaveilleet esimerkiksi kympin juoksemisesta. Kun vertaisopiskelijoita on paljon, ei aloittaminen ole niin tuskallista. Juoksuryhmä on yksi helpompia työyhteisöiden toiminaan käynnistettäviä liikuntamuotoja. Syntyneitä juoksuporukoita motivoimaan on myös hyvin helppo valita joku tapahtuma (Pohjois-Karjalassa Joensuu Run) yhteiseksi tavoitetapahtumaksi, johon voi sitten järkätä vaikka illanviettoa rajoituksista riippuen.

Yhteinen tavoite luo yhteishenkeä koko työyhteisöön ja saattaa luoda pitkäkestoisenkin lenkkiporukan työyhteisön alle!

Itse omaan keskinkertaisen kilpajuoksutaustan. Aikoinaan junnuna pohdin puolimaratonin juoksua alle 1h20min. Siihen eräs persoonallinen vanhan liiton juoksumestari totesi, että ”alle 1.20 juoksee vaikka koivunhalko!”. Ehkä tässä mestari hiukan oikoo, mutta lähes kaikki pystyvät hölkkäämään pienellä harjoittelulla viisi kilometriä.

Juoksu on ihmisen alkukantaisimpia taitoja. Se on koodattu syvälle. Se on edullista, helppoa ja vähän aikaa ja tilaa vievää. Ja hapenottokin on siitä kiitollinen ominaisuus, että se harjoittelemalla kehittyy.

Lenkkikelejä odotellessa, Tomi Pyylampi

Oletko kiinnostunut juoksukoulusta, kysy lisää oman alueesi Buusti360 – yhteyshenkilöltä.