Liikunta mukaan työyhteisön kehittämispäivään

Tammikuinen lauantaiaamu valkenee Ruokolahdella. Koulun ruokailutilassa käy kuhina. Opettajat ovat aamupalalla. Pieni puheensorina vallitsee ruokasalin pöydissä. Ilmassa on odotuksen tunnelmaa. Kohta on alkamassa opettajille suunnattu veso-koulutuspäivä, jonka tarkoituksena on kehittää jokaisen henkilökohtaista osaamista. Tällä kertaa päivä toteutetaan aivan uudenlaisella reseptillä.

Noin neljäkymmentä opettajaa jaetaan ryhmiin. Ryhmille kerrotaan päivän kulku, ojennetaan kartat, aikataulut ja tehtäväkortit. Varmistaakseen että kaikki toimii, testataan vielä QR koodi ja matkapuhelinten toimivuus. Tällä kertaa puhelimet ovat jopa pakollisia. Ja sitten matkaan.

”Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry on toteuttanut lukuisan määrän työhyvinvointipäiviä eri työyhteisöille. Yleensä toiminta toteutetaan ulkona luonnossa, ryhmissä ja rastitehtävinä. Päivät voidaan toteuttaa myös muissa toimintaympäröistöissä. Pienten työyhteisöjen kanssa työhyvinvointipäivät voivat olla opastettuja retkiä tai jopa lajikokeiluja. Päivien sisällöt rakennetaan asiakkaan toivomuksien mukaan” toteaa terveysliikunnan kehittäjä Mikko Ikävalko.

”Tällä kertaa ei ole mikään ihan tavallinen virkistyspäivä, vaan kokemuksellinen koulutuspäivä. Opettajien teemana on learning by doing. Erilaisia opettamis- ja oppimismenetelmiä sekä motivointia toteutetaan käytännössä tutussa kouluympäristössä. Päivään sisältöihin on integroitu maantietoa, liikuntaa, äidinkieltä, historiaa, uskontoa, biologiaa ja käsitöitä” valaisee lasten ja nuorten liikunnan kehittäjä Lasse Heiskanen.

Päivän antia voi myöhemmin hyödyntää oppilaiden kanssa. Toimintapäivän isona plussana perinteisiin koulutuspäiviin opettajat pitävät keskinäistä ryhmäytymistä sekä ja liikuntaa. Päivän hyvinvointiannos on 10 000 askelta, sellaista ei luokkahuoneessa saavuteta. Tehtäviä on niin sisällä, kuin ulkonakin. Osa rastipisteistä on miehitettyjä ja toisilla opettajat ratkovat tehtäviä, joissa heitä haastetaan toimimaan ryhmässä ilman ulkopuolista opastusta.

”Olemme havainneet, että tämän päivän kiireisessä työelämässä irtiottojakin tarvitaan. Työhyvinvointipäiville löytyy kysyntää, mutta usein ne ovat vain osa työyhteisölle suunnattua toimintaa. Buusti360 -palvelun kautta voi tilata esimerkiksi lajikokeiluja, luentoja ja kuntotestauksia. Lisäksi olemme kehittämässä useammassa Etelä-Karjalan kunnassa työyhteisöjen liikuntaa tukevia toimintatapoja työpäivän sisällä” pohtii Mikko nuotiotulen ääressä.

Päivä Ruokolahdella alkaa olla jo lopuillaan. Kaikilla on hymy kasvoilla. Ilmapiiri on vapautunut. Porukassa on päästy kokeilemaan mm. suunnistusta, selviytymistaitoja, lajitaitoja, ryhmätaitoja, ongelmaratkaisutehtäviä, media- ja esiintymistaitoja. Yhteenveto tehtävistä heijastetaan koulun seinälle. Kunnan liikuntakoordinaattori Jesse Kotiranta on valjastettu mukaan päivään. Hän laskee tehtäväkorttien tulokset. Kolme parasta palkitaan! Palkintopöytä tyhjenee hetkessä! Nyt on tuuletusten vuoro ja jäähyväisten aika. ”Tämä me toteutetaan vuoden päästä uudelleen” – toteavat opettajat yhteen ääneen, mutta ennen sitä sovitaan tulevista kuntotesteistä”