Kestävää työhyvinvointia yksilövalmennuksella

Elintapamuutoksen aloittaminen voi monesti tuntua ylitsepääsemättömältä. Yksilövalmennus tarjoaa tukea kynnyksen ylittämiseen, ja siitä eteenpäin.

Terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää tietoa on liikkeellä valtavasti. Vaikka kipinä omien elintapojen muuttamiseen olisi herännyt, tiedon runsauden vuoksi siihen voi olla hankala tarttua. Lisäksi sen laatua pitäisi kyetä arvioimaan.

”Tiedän kyllä, mitä pitäisi tehdä. Ei vaan saa otettua itseään niskasta kiinni.” on lausahdus, johon Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu (PHLU) ry:n Reda Oulmane törmää usein.

Elintapaohjauksen parissa pitkään työskennellyt Oulmane kuvaa yksilövalmennusta mahdollisuudeksi etsiä ratkaisuja: ”Laiskuuden, kiireen ja kyvyttömyyden taakse piiloudutaan kovin helposti. Useimmiten tottumukset, tavoitteiden epämääräisyys tai epärealistisuus sekä vanhaa toimintaa tukeva ympäristö ovat kuitenkin haasteiden taustalla.”

Yksilövalmennuksessa selvitetään yhdessä asiakkaan kanssa, miten suotuisat elintavat nivotaan luontevasti osaksi omaa arkea. Hyvin muotoillut tavoitteet ja niiden seuranta ovat keskeisessä roolissa. Jo pienillä suotuisilla muutoksilla on positiivisia vaikutuksia kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

”Mediassa korostuvat valitettavan usein poikkeukselliset sankaritarinat ja toisaalta erilaiset pikavoittoa tavoittelevat toimintamallit. Tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että esimerkiksi nopea painonpudotus, rankat dieetit tai liian raju liikunnan aloittaminen johtavat lähes poikkeuksetta jossakin vaiheessa takaisin vanhaan tilanteeseen.”

Henkilökohtaisella otteella mielekkyyttä tekemiseen

Yksilövalmennuksen ensikertalaisille tulee monesti yllätyksenä, että heti aluksi ei välttämättä mietitäkään kaloreita tai juoksulenkin kestoa. Hyvinvointi on kokonaisuus, ja siksi pyritään tunnistamaan ja huomioimaan henkilökohtaiset vahvuudet, kehitystarpeet sekä mieltymykset. Näistä voidaan johtaa tarkoituksen mukaiset tavoitteet ja toimenpiteet.

”Esimerkiksi perheellisen, liikuntaa vasta aloittelevan suuntaviivat muotoutuvat erilaiseksi kuin jatkuvasta väsymyksestä ja niskakivusta kärsivän kuntosalikävijän. Tärkeintä on etsiä kestävät ja innostavat tavat saavuttaa parempaa jaksamista. Ja aina tämä ei edes tarkoita liikkumistottumusten tai ravitsemuksen muuttamista.”, Oulmane tiivistää.

Yksilövalmennus on työyhteisöille hiottu palvelu, johon on sisällytetty alueiden vahvaa osaamista kunnissa toteutettavasta liikuntaneuvonnasta. Buusti360 tarjoaa useimmilla alueilla yksilövalmennusta, tarvittaessa yrityksen tiloissa tai etäyhteydellä. Yksilövalmennus on erinomainen lisäpalvelu muiden hyvinvointiin keskittyvien toimenpiteiden oheen.