Buusti360 – Kehon kuntoindeksin osat

Työyhteisöliikunta voi olla alkusysäys kohti terveellisempiä elämäntapoja

Suuri joukko työikäisistä ei liiku lainkaan. Työyhteisöliikunta voi olla tärkeä alkusysäys kohti terveellisempiä elämäntapoja.

Työyhteisöliikuntaa ei aina nähdä osana työhyvinvoinnin kokonaisuutta. Pitkään aikuisliikunnan parissa työskennellyt Ilkka Kurttila Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu (PoPLi) ry:sta toteaa, että sillä on kuitenkin monta positiivista vaikutusta.

”Suurin merkitys työnantajan kannalta on henkilöstön hyvinvoinnin lisääntyminen työkyvyn ja vireen parantumisen kautta. Vaikeammin mitattavia hyötyjä ovat ilmapiirin kohentuminen ja yrityksen tuottavuuteen ja taloudelliseen tehokkuuteen vaikuttavat tekijät”, hän toteaa.

Tutkimusten mukaan joka toinen työntekijä olisi valmis aloittamaan tai lisäämään liikunnan harrastamista, jos työnantaja tarjoaisi tähän mahdollisuuden. Kuitenkin vain joka kymmenenneltä organisaatiolta löytyy työpaikkaliikunnan toimintasuunnitelma ja mitattavia tavoitteita.

Liikunnan ammattilaisen näkökulmasta työyhteisöt ovat tärkeitä kohtaamispaikkoja, sillä ihmiset ovat usein vastaanottavaisia ja riittävän pitkällä muutosprosessissa kohti uusia elämäntapoja.

”Silloin ei mietitä penkkipunnerrustulosta, vaan tavoitteet nousevat oman arvomaailman tärkeysjärjestyksestä. Kun oma terveys on siellä kärkisijoilla, alkaa käyttäytymisessäkin tapahtua sellaisia asioita, joilla on merkitystä”, Kurttila summaa.

Hyvinvointimittauksista tietoa nykytilasta

Monille Kehon kuntoindeksi -testi on toiminut herätyksenä omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen. Yksinkertainen testi antaa monipuolisen näkökulman hyvinvointiin.

”Mittaukset herättävät keskustelua ja pistävät myös ajattelemaan omaa terveyttä ja fyysistä kuntoa”, Kurttila kertoo.

Testeillä selviää vaivattomasti ja nopeasti kehon kokonaiskunto ja tuloksia pystyy vertaamaan saman ikäisiin suomalaisiin. Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiön (Likes) Kehon Kuntoindeksi -tietokanta on kattavin työikäisten hyvinvointia kartoittava aineisto tällä hetkellä.

Työyhteisöille mittaus soveltuu erinomaisesti, sillä testit on helppo toteuttaa vaikka työpäivän lomassa tai kokousten yhteydessä.

Liikunnan aluejärjestöt järjestävät testaustoimintaa valtakunnallisen Buusti360-palvelun kautta.

Kehon Kuntoindeksi testissä on kolme helppoa mittausta, jotka suoritetaan hengästymättä ja hikoilematta!